Zelfstandigenaftrek blijft na belastingherziening

Regeringspartijen VVD en PvdA zijn niet van plan in de herziening van het belastingstelsel de zelfstandigenaftrek af te schaffen. De PvdA startte eerder een discussie over oneigenlijke concurrentie aan de onderkant van de arbeidsmarkt tussen werknemers met een dienstverband en zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers), wegens het fiscale voordeel voor de laatste groep.

'Afschaffing van de zelfstandigenaftrek is volstrekt niet aan de orde', zei PvdA-kamerlid Ed Groot dinsdag tijdens een discussiebijeenkomst over deze aftrek. Groot zwengelde het debat aan over het verschil aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Zzp'ers die €24.000 winst maken, betalen 8% belasting, terwijl werknemers met een dienstverband 24% afdragen aan premies en belasting.

Prikkels

In een toelichting zegt Groot dat dit verschil bij de belastinghervorming kan worden verkleind door de lasten op arbeid in een vast dienstverband te verlagen. De fiscaal woordvoerder van de PvdA sluit niet uit dat er iets verandert aan de zelfstandigenaftrek bij de herziening van het belastingstelsel. Zo zouden er prikkels kunnen worden ingebouwd om zzp'ers een verzekering te laten afsluiten voor arbeidsongeschiktheid. Ook zou het aantrekkelijker kunnen worden gemaakt voor een zzp'er om personeel aan te nemen, zodat doorgroei wordt bevorderd.

Dit zijn slechts ideeën die verder geen enkele status hebben, benadrukt Groot. In het overleg tussen de coalitiepartijen over de belastinghervorming is de positie van zzp'ers nog niet te sprake gekomen, zegt hij. Er wordt gewacht op interdepartementaal beleidsonderzoek naar de positie van zzp'ers.

Ondernemers met personeel

VVD-kamerlid Erik Ziengs bevestigt dat er wat betreft de liberalen op geen enkele manier wordt getornd aan de zelfstandigenaftrek, ook niet door daar verplichtingen aan te koppelen. Ziengs wijst erop dat deze aftrek ook bedoeld is voor de zelfstandige ondernemers met enkele personeelsleden die onder de inkomstenbelasting valt. Inkomensachteruitgang voor ondernemers als gevolg van de belastinghervorming sluit Ziengs uit. Bron: Financieel Dagblad 4-6-2015

Comments are closed.