Geen naheffingsaanslag parkeerbelasting voor parkeren op troittoir

Het Gerechtshof Amsterdam heeft een parkeerbon van een man vernietigd, omdat hij niet in een parkeervak stond, maar op het trottoir.

Dit meldt de Telegraaf. De man had de naheffingsaanslag parkeerbelasting gekregen van een parkeerwachter, omdat hij geen parkeerkaartje had gehaald. De Amsterdammer gaf toe dat hij geen geld in de parkeerautomaat had gegooid, maar kwam wel met een heel bijzonder excuus: hij had niet hoeven betalen, omdat hij niet in een parkeervak stond maar op de stoep.

De man ging in beroep tegen de bon. Nadat hij de zaak bij de rechtbank had verloren, ging hij in hoger beroep. De belastingkamer van het Gerechtshof Amsterdam oordeelde dat de man gelijk had en geen parkeerkaartje had hoeven halen. Hij stond op de stoep en niet in een parkeervak, waar hij parkeerbelasting verschuldigd was. De naheffingsaanslag van 58,90 euro hoefde hij dus niet te betalen.

Eigen schuld

'De ambtenaren van de gemeente Amsterdam kennen blijkbaar hun eigen Verordening parkeerbelasting niet', zegt belastingexpert Ria Rutten van Fiscaal up to Date. 'Anders hadden zij kunnen weten dat een naheffingsaanslag parkeerbelasting alleen kan worden opgelegd voor belastbare feiten.'

'De parkeerwachters hadden deze overtreding, parkeren op het trottoir, natuurlijk moeten doorgeven aan de collega's die gaan over het handhaven van het Reglement verkeersregels en verkeerstekens 1990. Of, als zij daartoe bevoegd zijn, zelf een boete moeten uitdelen', vervolgt Rutten. 'In ieder geval komt deze fout"parkeerder" er goed mee weg.' Bron: Telegraaf

Comments are closed.